Over Arie de Best:

Mijn rondreis in de wereld van Working Equitation. Een reis die ruim 3 jaar geleden begon en die nog lang niet ten einde is.

Sinds mijn  jeugd ben ik altijd al gefascineerd geweest van paarden, ook al werd het van huis uit niet gestimuleerd. Als klein jochie van 7 jaar bracht ik elk vrij uurtje door in de stallen en keek vol bewondering naar al die mensen die een eigen paard hadden. Door het helpen met allerlei klusjes op stal mocht ik elke zaterdag mee met de buitenrit. Ik genoot hier zo ontzettend van waardoor mijn verlangen naar het hebben van een eigen paard groeide. Pas rond de leeftijd van ong. 16 a 17 jaar reed ik mijn 1e dressuurwedstrijd op een fokmerrie van de Fam. Barnhoorn uit Noordwijk. Als gerenommeerd dressuurjurylid bracht Dhr. Barnhoorn mij de eerste beginselen bij van het dressuur rijden. In de daarop volgende jaren heb ik mijn verder bekwaamd in de dressuur, het springen en samengestelde wedstrijden. Met mijn 1e eigen paard, Solarius, werd ik Z2 dressuur, Z springen en Z samengesteld. Ik was toen 19 jaar en heb van mijn eerste salarissen Solarius kunnen kopen. Na Solarius volgden er meer paarden waarmee ik me verder ontwikkelde binnen de dressuur, springen en samengesteld.

Drie jaar geleden kwam ik door omstandigheden in contact met, de in Nederland nog vrij onbekende sport, Working Equitation. Gefascineerd door een YouTube-filmpje van Pedro Torres, waarin hij een dressuurtrail reed ben ik mij gaan verdiepen in deze tak van paardensport. Met mijn merrie Pura Nobleza’s Zarida, waarmee ik met wisselend succes in de dressuur heb gestart, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Zarida, inmiddels ZZ-zwaar geklasseerd, heeft veel karakter en samen kwamen wij erachter dat enkel de dressuurwedstrijden rijden niet meer de bevrediging gaf die we eerder wel ervaarden.

Working Equitation bracht een nieuwe uitdaging en tot mijn verbazing merkte ik dat Zarida dit spelletje wel heel erg leuk vond. Hierdoor kreeg ikzelf weer veel plezier in het werken met mijn merrie. Working Equitation bestaat uit vier onderdelen, te weten: De dressuurproef, de stijl/dressuurtrail, de speedtrail en het runderwerk. Door mijn dressuurachtergrond merkte ik dat het  mij en Zarida in de onderdelen dresuuur en stijltrail “makkelijk” afging. In bijvoorbeeld de dressuurtrail wordt er een parcours afgelegd met diverse obstakels, o.a. een hek, brug en een paralelslalom en ringsteken met een garrocha (grote stok). Wat schetste mijn verbazing, dat de communicatie met Zarida nog veel verbetering nodig had. Dit was voor mij de uitdaging om mij nog meer te bekwamen in Working Equitation. In de Masterklasse, waarin ik nu rijd, is de uitdaging des te groter daar alles eenhandig gereden moet worden. Ik kwam er tijdens mijn trainingen achter dat ik met teveel hulpen te weinig bereikte. Dit zette mij aan het denken want iedere ruiter en amazone wil de juiste symbiose met zijn/haar paard bereiken. Het trainen op deze manier leverde mij en Zarida weer veel meer plezier en connectie op. De conclusie was: Dat ik meerdere malen heb mogen ervaren, tijdens het rijden van een dressuurtrail, dat er een ware symbiose tussen mij en Zarida ontstond. Dit heeft mij meerdere keren ontroerd tijdens deze ervaringen!

Dé basis voor Working Equitation is DRESSUUR!!

Ik ben van mening dat er veel dressuurruiters zijn die soms vastzitten in hun training. Ze hebben het gevoel dat ze niet verder komen. Een van de oorzaken is dat de communicatie tussen ruiter en paard niet optimaal verloopt. Ik spreek uit ervaring. Working Equitation kan een middel zijn om deze communicatieproblemen op te lossen. Hiervan kan je profijt hebben bij je dressuurtraining en soms een onverwachte verbetering ervaren. 

Binnen de onderdelen speed en het runderwerk zijn naast het dressuurmatig voor mekaar hebben van je paard ook andere eigenschappen vereist: Controle en moed! Zo merkte ik dat het runderwerk leuker was dat ik van te voren dacht en dat Zarida het redelijk goed doet in dit onderdeel van Working Equitation.

In 2017 ben ik voor het eerst, in Wenen, tijdens een internationale Working Equitation wedstrijd uitgekomen in de Masterklasse (alle onderdelen eenhandig rijden). Het opdoen van internationale contacten en ervaringen tijdens deze wedstrijden in het buitenland (Duitsland, Belgie, Frankrijk en Oostenrijk) zijn ontzettend leuk en leerzaam. Samen met Lejo Toet (Working Equitation Centre Holland) promoot ik, zowel in Nederland als in het buitenland, de sport Working Equitation met veel enthousiasme en plezier.  De rondreis binnen de wereld van Working Equitation bracht mij in 2018 op het Europese Kampioenschap Working Equitation, alwaar ik een 3e plek (bronze medaille) behaalde in de dressuurtrail. Ik heb dit E.K. als zeer positief ervaren en merk dat mijn reis nog lang niet ten einde is. Mijn wens, teven uitdaging, voor de toekomst is dat er meer mensen kennis zullen maken met deze veelzijdige tak van paardensport. Mijn doel is door middel van het geven van clinics en demo’s dat ik deze mensen ook bereik en zodoende hen kennis kan laten maken met Working Equitation. Ik weet inmiddels uit ervaring dat het een meerwaarde geeft in je relatie met je paard!

Daarbij wil ik benadrukken dat het trainen van dressuur en Working Equitation elkaar niet hoeft te bijten maar elkaar juist versterkt. Wie gaat de uitdaging aan?

Heb je interesse in het organiseren van een Clinic Working Equitation? Neem contact met ons op via het contactformulier op onze website en wie weet zien we elkaar snel!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2017 - 2023 Working Equitation Centre Holland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel